Krievijas Ziemeļrietumu armijas sabrukuma sekas 1919.–1920. gadā: Latvijas konteksts

Authors

  • Andrejs Gusačenko Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūts

DOI:

https://doi.org/10.22364/luzv.11.12.01

Keywords:

Krievijas Ziemeļrietumu armija, Krievijas pilsoņu karš, pretboļševistiskā kustība, Latvijas Neatkarības karš, krievu emigrācija

Abstract

Pirmā pasaules kara noslēdzošā fāze Baltijas reģionā cieši sakļāvās ar vairākiem militāri politiskajiem faktoriem, no kuriem svarīgākie bija jaundibināto valstu neatkarības kari un dažādas Krievijas pilsoņu kara izpausmes. Šo faktoru mijiedarbība 1918.–1920. gadā kļuva par noteicošiem iekšējās un ārējās politikas virzītājspēkiem. Lai gan Krievijas pilsoņu kara faktoram reģionā bija sekundāra loma, atsevišķos posmos šo pretboļševistisko spēku darbībai bija būtiska nozīme Latvijas un Igaunijas militāri politiskajos procesos. Svarīgākais reģionālais krievu militārais karaspēks, kas dažādu iemeslu dēļ atradās Igaunijas un daļēji Latvijas teritorijā, bija Krievijas Ziemeļrietumu armija un ar to saistītie formējumi. Neveiksmīgas karadarbības dēļ karaspēkam sabrūkot, radītās sekas atsevišķos posmos kļuva par iemeslu humanitārai katastrofai Igaunijā. Vienlaicīgi armijas degradācija kopā ar drūmu situāciju sociālajā un ekonomiskajā jomā iniciēja emigrācijas un repatriācijas vilni, kas būtiski ietekmēja militāri politiskos procesus ne tikai Igaunijā un Latvijā, bet arī Baltijas reģionā. Raksta mērķis ir sniegt īsu ieskatu par Krievijas Ziemeļrietumu armijas sabrukuma radītajām sekām un to iespaidu Latvijā reģionālā kontekstā. Publikācijas pamatā ir Latvijas Valsts arhīva dokumenti, organizāciju publikācijas, attiecīgā laika posma periodika, notikumu aculiecinieku atmiņas, kā arī Latvijas un ārzemju zinātniskā literatūra.

Author Biography

Andrejs Gusačenko, Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūts

Andrejs Gusačenko (1982) ir vēstures maģistrs (LU, 2017), vēstures doktora grāda pretendents, Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta zinātniskais asistents. Zinātnisku un populārzinātnisku rakstu un šķirkļu autors. Izstrādā promocijas darbu “Krievu pretboļševistiskā kustība Latvijā 1920.–1940. g.”. Zinātniskās intereses: starpkaru Latvijas Republikas krievu minoritātes vēsture, Krievijas pilsoņu karš, starpkaru krievu globālās emigrācijas fenomens, Latvijas Neatkarības karš u. c.

Andrejs Gusačenko (1982) holds a master’s degree in history (University of Latvia, 2017), he is a doctoral degree candidate in history, scientific assistant at the Institute of Latvian History of the University of Latvia. An author of scientific and popular-scientific publications, reviews, articles. Currently works on his doctoral thesis “Russian Anti-Bolshevik Movement in Latvia in 1920–1940”. His scientific interests encompass history of interwar Russian community in Latvia, Russian Civil War, phenomenon of interwar Russian exile, Latvian War of Independence, and others.

Downloads

Published

2022-03-04

How to Cite

Gusačenko, A. (2022). Krievijas Ziemeļrietumu armijas sabrukuma sekas 1919.–1920. gadā: Latvijas konteksts. Journal of the University of Latvia. History | Latvijas Universitātes Žurnāls. Vēsture, (11/12), 13–29. https://doi.org/10.22364/luzv.11.12.01