Sievietes karos un militāros konfliktos Livonijā no 13. gadsimta līdz 17. gadsimta sākumam

Authors

  • Vija Stikāne Īpaši aizsargājamā kultūras pieminekļa Turaidas muzejrezervāts

DOI:

https://doi.org/10.22364/luzv.9.10.01

Keywords:

sievietes, kari, gūsteknes, Livonija, viduslaiki, agrie jaunie laiki

Abstract

Dažādu kārtu Livonijas sievietes karu un konfliktu laikā atradās aizsargājamā pozīcijā. Aktīva rīcība vai atriebība kara laikā piedēvēta zemākas kārtas sievietēm, kuras nelietoja ieročus. Livonijā karojošās puses uzskatīja sievietes par daļu no kara laupījuma, viņas varēja izmantot kā ķīlnieces, darbaspēku vai kā konkubīnes, bet agro jauno laiku sākumā arī pieprasīt par gūsteknēm izpirkumu. Vienlaikus sieviešu nogalināšana un izvarošana kara apstākļos bija viena no apsūdzībām pretiniekam, lai to parādītu negatīvā gaismā, nereti īpaši uzsverot vardarbību pret grūtniecēm.

Author Biography

Vija Stikāne, Īpaši aizsargājamā kultūras pieminekļa Turaidas muzejrezervāts

Vija Stikāne (1970) ir vēstures doktore (LU, 2012), Turaidas muzejrezervāta direktores vietniece zinātniskajā darbā. Promocijas darbs – “Sieviete Livonijas sabiedrībā viduslaikos un jauno laiku sākumā 13.–16. gs.”. Zinātniskās intereses: Livonijas sociālā vēsture viduslaikos un agro jauno laiku sākumā, Rīgas arhibīskapijas pārvaldes vēsture 13.–16. gadsimtā, Turaidas vēsturiskā centra mantojums, pētnieciskais darbs muzejā.

Vija Stikāne (1970) is a Doctor of History (University of Latvia, 2012), deputy director of scientific work at Turaida Museum Reserve. Her PhD thesis title is “Woman in Medieval and Early Modern Livonia from the 13th to 16th century”. Research interests include society of Livonia in the medieval and early modern period, administration of Archbishopric of Riga from the 13th to 16th century, heritage of the historic centre of Turaida, scientific work in museums.

 

Downloads

Published

2021-03-24

How to Cite

Stikāne, V. (2021). Sievietes karos un militāros konfliktos Livonijā no 13. gadsimta līdz 17. gadsimta sākumam. Journal of the University of Latvia. History | Latvijas Universitātes Žurnāls. Vēsture, (9/10), 13–39. https://doi.org/10.22364/luzv.9.10.01