Vēstures mīti par “Senlatvijas” vardarbīgu pakļaušanu krusta karu laikmetā: mītu pārnese uz 20. gadsimta vēstures procesiem

Authors

  • Marija Šumilo Latvijas Nacionālais vēstures muzejs

DOI:

https://doi.org/10.22364/lvzv.6.09

Keywords:

vēstures mitoloģizācija, “Senlatvija”, krusta karu laikmets, nacionālisms, marksisms-ļeņinisms

Abstract

Gan nacionālisms, gan marksisms-ļeņinisms 20. gadsimtā Latvijas vēsturi traktēja kā spirālveida procesu. Tā saucamā “Senlatvija” tika uzlūkota kā zelta laikmets, kuram sekoja vēsturiskā netaisnība – krusta kari. Rakstā, balstoties uz 20. gadsimta akadēmiskajiem, periodiskajiem un mācību izdevumiem, aplūkoti mitoloģizētie priekšstati par Latvijas teritorijā dzīvojušo baltu un somugru etnokulturālo grupu vienotību aizvēstures beigu posmā un apzinātu pretošanos krustnešiem, lai krusta karu laikmetā saglabātu valstiskumu, kultūru un reliģiju. Raksta mērķis ir analizēt šo priekšstatu pārnesi uz 20. gadsimta Latvijas vēstures procesiem.

Author Biography

Marija Šumilo, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs

Marija Šumilo (1994) ir vēstures maģistre (LU, 2018), Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Uzskaites nodaļas krājuma glabātāja. Maģistra darba tēma: “Vēstures mītu par “Senlatviju” veidošanās un attīstība 20. gadsimtā”. Zinātniskās intereses: vēsturiskā atmiņa, vēstures mīti, arheoloģija un politika.

Marija Šumilo (1994) holds a MA degree in history (University of Latvia, 2018). She is a collection keeper in the Department of Documentation in National History Museum of Latvia. Her master’s thesis title is “Formation and Development of Historical Myths About “Ancient Latvia” in 20th Century”. Research interests: historical memory, historical myths, archaeology and politics.

Downloads

Published

2019-08-29

How to Cite

Šumilo, M. (2019). Vēstures mīti par “Senlatvijas” vardarbīgu pakļaušanu krusta karu laikmetā: mītu pārnese uz 20. gadsimta vēstures procesiem. Journal of the University of Latvia. History | Latvijas Universitātes Žurnāls. Vēsture, (6), 148–161. https://doi.org/10.22364/lvzv.6.09