Sieviešu zīmogi un sieviešu attēlojums Livonijas vaska zīmogos

Authors

  • Ilona Teplouhova Latvijas Universitāte

DOI:

https://doi.org/10.22364/lvzv.5.03

Keywords:

sfragistika, sigilogrāfija, sieviešu zīmogi, Livonijas vaska zīmogi, sieviešu attēlojums

Abstract

Pirmie zināmie dokumenti, kuriem pievienoti zīmogi, Livonijas teritorijā ir datējami ar 12. gadsimta beigām, bet vaska zīmogi dokumentiem tiek pievienoti tikai 13. gadsimtā, un tos aktīvi izmanto līdz 16. gadsimta vidum. Šajā neilgajā laikā posmā ir tapuši vairāki tūkstoši dokumentu, bet tikai ļoti nelielu to daļu ir izdevušas vai ar savu zīmogu apliecinājušas sievietes.

Rakstā ir aplūkotas divas līdz šim Latvijā minimāli pētītas tēmas – sieviešu zīmogi un sieviešu attēlojums tajos. Pirmajā nodaļā sniegts ieskats Rietumeiropas sieviešu zīmogu izmantošanas vēsturē, otrajā nodaļā analizēti Livonijas sieviešu zīmogi, bet trešajā nodaļā – zīmogi, kuru galvenais tēls ir sieviete.

Author Biography

Ilona Teplouhova, Latvijas Universitāte

Ilona Teplouhova (1988) ir vēstures maģistre (LU, 2012). Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes zinātniskā asistente un Valsts heraldikas komisijas locekle. Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes doktorante. Promocijas darba tēma: “Livonijas posma sfragistikas avoti: tipoloģija, hronoloģija, simbolika”. Vadījusi Latvijas Nacionālā arhīva projektus par vaska zīmogu datubāzes izveidi un pergamenta dokumentu un vaska zīmogu restaurāciju. Zinātniskās intereses: sfragistika, heraldika, kultūras mantojuma aizsardzība un restaurācija.

Ilona Teplouhova (1988), MA in history (University of Latvia, 2012). Scientific assistant at the Faculty of History and Philosophy, the University of Latvia, a member of the State Heraldry Commission. Currently a doctoral programme student at the Faculty of History and Philosophy, the University of Latvia, working on the PhD thesis “Sphragistic sources of Livonian period: typology, chronology, symbolism”. She has managed projects on development of the wax seals.

 

Downloads

Published

2018-12-13

How to Cite

Teplouhova, I. (2018). Sieviešu zīmogi un sieviešu attēlojums Livonijas vaska zīmogos. Journal of the University of Latvia. History | Latvijas Universitātes Žurnāls. Vēsture, (5), 53–66. https://doi.org/10.22364/lvzv.5.03