Maltītes sociālās un politiskās funkcijas Senās Grieķijas sabiedrībā

Authors

  • Harijs Tumans Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāte

Keywords:

maltīte, simposijs, pavards, simbols, valsts, ģimene, kopiena, dalīšana, taisnīgums

Abstract

Rakstā aplūkota kopējās maltītes nozīme Senās Grieķijas sociālajā un politiskajā dzīvē. Apskatīti maltītes reliģiskie un simboliskie aspekti Senajā Grieķijā, kuri noteica to, ka polisas kopējā mielasta tradīcija ieguva svarīgu sociālu nozīmi. Izmantojot plašu avotu klāstu un valodniecības datus, pierādīts, ka sengrieķu fundamentālie priekšstati par valsti, ģimeni un sociālo taisnīgumu ir veidojušies uz to simbolu pamata, kas bija saistīti ar kopējo maltīti un tās rituāliem.

Author Biography

Harijs Tumans, Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāte

Harijs Tumans (1967) ir Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes Vēstures un arheoloģijas nodaļas profesors. Vēstures doktors (LU, 1996). Zinātniskā specializācija – antīkā vēsture. Pēdējā monogrāfija: “Varoņi un varonība Senajā Grieķijā”.

Harijs Tumans (1967) is a Professor at the Department of History and Archaeology, the Faculty of History and Philosophy, the University of Latvia. Doctor of history (UL, 1996). His scientific specialisation is the Ancient History. His latest monograph is titled “Heroes and Heroism in Ancient Greece” (in Latvian).

Downloads

Published

2016-10-27

How to Cite

Tumans, H. (2016). Maltītes sociālās un politiskās funkcijas Senās Grieķijas sabiedrībā. Journal of the University of Latvia. History | Latvijas Universitātes Žurnāls. Vēsture, (1), 111–122. Retrieved from https://journal.lu.lv/luzv/article/view/472