Padomju gastroprakses Latvijā: krievu svētku galdi 20. gadsimta 60.–80. gados
DOI:
https://doi.org/10.22364/adz.58.04Atslēgvārdi:
svētku galds, Padomju Latvija, gastroprakses, Grāmata par garšīgu un veselīgu ēdienuKopsavilkums
Stagnācijas laikmeta svētku galds apelēja pie vizuālās un gastronomiskās pārpilnības, kuras paraugi tika izplatīti ar oficiālo avotu palīdzību – pavārgrāmatām, periodiku
Atsauces
Dobrenko, E. (2009) Gastronomičeskij kommunizm: vkusnoe vs. zdorovoe. Neprikosnovennyj zapas, 2(64). Pieejams: http://magazines.russ.ru/nz/2009/2/do9.html (15.08.2022.).
Douglas, M. (1972) Deciphering a Meal. Daedalus, 101, 1, 61–81.
Hobsbawm, E.; Ranger, T. (1983) The Invention of Tradition. Cambridge: Cambridge University Press.
Kabakova, G. (2015) Russkie traditsii gostepriimstva i zastol’ia. Moskva: Forum Neolit.
Kelli, K. (2011) Leningradskaja kuchnja / La cuisine leningradaise – protivorečie v terminach? Antropologičeskij forum, 15, 241–278.
Kuškova, A. (2005) V centre stola: zenit i zakat salata “Oliv’e”. NLO, 6. Pieejams: https://magazines.gorky.media/nlo/2005/6/v-czentre-stola-zenit-i-zakat-salata-olive.html (15.08.2022.).
[Nogaršojiet latviešu nacionālos ēdienus!] (1958) Rīgas Balss [izdevums krievu val.] (12.02.1958.), 36.
Pirogovskaja, M. (2017) Teatr izobilija, ili Počemu na sovetskom stole tak mnogo tarelok. Experto crede Alberto: Sbornik statej k 70-letiju Al’berta Kašfulloviča Bajburina. Sankt-Peterburg: Izdatel’stvo Evropejskogo universiteta.
Ram, H. (2014) The Literary Origins of the Georgian Feast: the Cosmopolitan Poetics of a National Ritual. Ab Imperio, 4, 19–52.
Ryžakova, S. (2020) Solënoe, sladkoe, kisloe, tminnoe: vkusy i pristrastija v latyšskoj kuchne i kul’ture. Vkus Evropy: Antropologičeskoe issledovanie kul’tury pitanija. Moskva: Muzeon, 260–288.
Scott, E. R. (2012) Edible Ethnicity: How Georgian Cuisine Conquered the Soviet Table. Kritika, 13, 4, 831–858.