Pagātne šodienā jeb šodiena pagātnē. Mans laikabiedres skatījums

Authors

  • Aija Priedīte

Keywords:

repatriācija, padomju propagandas stratēģija un izmantotie instrumenti, bēgļi, VDK un kultūras sakari

Abstract

Abu pētījumu fokuss – kā darbojas valsts orgānu sistemātiskas faktu sagrozīšanas mehānismi, kas ir smagi un iznīcinoši ieroči karā ar Rietumu un demokrātijas vērtībām

Author Biography

Aija Priedīte

Aija Priedīte ir studējusi latviešu un vācu valodu, literatūru un kultūru, studijas nobeidzot (1987) ar Stokholmas Universitātes doktora disertāciju Als die Bäume sprechen konnten. Zur Funktion des Bildes in Kārlis Skalbes Märchen. Ein Beitrag zum europäischen Kunstmärchen (Kad koki runāja. Literāro gleznu lietojums Kārļa Skalbes pasakās. Pienesums Eiropas literārajām pasakām). Pēc tam piedalījusies Münsteraner Modell projektā (latviešu valodas intensīva mācību kursa izstrāde un pasniegšana Vācijas augstskolu studentiem) un pasniegusi latviešu valodu kultūras kontekstā Hamburgas un Stokholmas Universitātē, kā arī Latviešu valodas apguves valsts aģentūrā (LVAVA) Latvijā. Pēdējo gadu pētījumi bijuši saistīti ar tēmu „latviešu zemnieks literatūrā un dzīvē”, pievēršot īpašu uzmanību sociālai uzvedībai un vērtībām pagasta pārvaldē, migrācijā un dzimumattiecībās.

References

Avotiņš, E.; Dzirkalis, J.; Pētersons, V. (1962) Kas ir Daugavas Vanagi. Rīga : Latvijas Valsts izdevniecība.

Eglāja-Kristsone, E. (2013) Dzelzsgriezēji: Latvijas un Rietumu trimdas rakstnieku kontakti. Rīga : LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts.

Upīts, A. (1967) Bezsaules noriets. Rīga : Liesma.

Zalkalns, L. (2014) Back to Motherland: Repatriation and Latvian Émigrés 1955–1958. Stockholm Studies in Baltic Languages, 8. Stockholm : Stockholm University.

Zaļkalne, L. (2006) Ezergailis un VDK dezinformācija. Jaunā Gaita, 245. Pieejams: http://jaunagaita.net/jg245/JG245_Zalkalne.htm (08.08.2017.)

Zariņš, G. (1965) Kādēļ es rakstu. Jaunā Gaita, 51. Pieejams: http://jaunagaita.net/jg51/index.html (08.08.2017.).

Downloads

Published

2017-11-03

How to Cite

Priedīte, A. (2017). Pagātne šodienā jeb šodiena pagātnē. Mans laikabiedres skatījums. Akadēmiskā Dzīve, 53, 69–84. Retrieved from https://journal.lu.lv/adz/article/view/743