Reformācija bija un ir iestāšanās par Baznīcu

Authors

  • Dace Balode LU Teoloģijas fakultāte

DOI:

https://doi.org/10.22364/adz.54.1

Keywords:

baznīca, reformācija, reformācija Latvijā, luterisms, ekumene

Abstract

Reformācijas vēsture ir aktuāla visiem, kas apzinās, ka mēs esam tie, par ko mūs vēsture izveido. Kādu iespaidu luteriskā reformācija un tās rezultātā izveidojušās baznīcas atstājušas uz Latviju?

Author Biography

Dace Balode, LU Teoloģijas fakultāte

Dace Balode kopš 2000. gada strādā LU Teoloģijas fakultātē, pašlaik ir šīs fakultātes dekāne un profesore Bībeles teoloģijā. Teoloģiju studējusi LU, kā arī Bāzeles un Bernes Universitātes Teoloģijas fakultātē, sadarbojoties ar Šveices Jaunās Derības pētnieku profesoru Ulrihu Lucu (Ulrich Luz). Doktora diplomu ieguvusi Tartu Universitātes Teoloģijas fakultātē. Akadēmiskās intereses saistās ar biblisko teoloģiju un tekstu interpretācijas teorijām un vēsturi, kā arī sievietes lomu kristīgajā tradīcijā. Šajās jomās viņa publicējusi savus pētniecības darbus, tostarp monogrāfiju Gottesdienst in Korinth (Dievkalpojums Korintā, 2011), kas veltīta kristīgā dievkalpojuma pirmsākumiem. Viņa ir Latvijas Luterāņu sieviešu teologu apvienības valdes locekle. 2018. gadā ordinēta Latvijas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā ārpus Latvijas.

References

Deschner, K. (1986–2014) Kriminalgeschichte des Christentums. Bd. 1–10.

Luz, U. (2014) Theologische Hermeneutik des Neuen Testaments. Neukirchen-Vluyn : Neukirchener ­Theologie.

Pannenberg, W. (1961) Offenbarung als Geschichte. Göttingen : Vandenhoeck und Ruprecht.

Weder, H. (1986) Neutestamentliche Hermeneutik. Zürich : Theologischer Verlag.

Downloads

Published

2018-11-09

How to Cite

Balode, D. (2018). Reformācija bija un ir iestāšanās par Baznīcu. Akadēmiskā Dzīve, 54, 3–7. https://doi.org/10.22364/adz.54.1