Dr. Zigfrīds Zadvinskis

Authors

  • Valdis Labinskis

DOI:

https://doi.org/10.22364/adz.55.19

Abstract

95 gadu vecumā Grandrepidsā, ASV, 2019. gada 15. jūnijā mūžībā aizgāja četru dēlu tēvs, sabiedriskais darbinieks, labdaris, ārsts un medicīnas mācībspēks Zigfrīds Zadvinskis, LKSAA Dzintars filistrs. Pēc 70 laulībā pavadītiem gadiem sēro kundze Paulīne, ģimene un plašs draugu loks. Aizgājēja izvadīšana notika 22. jūnijā.

Z. Zadvinskis dzimis Rēzeknē 1924. gada 25. janvārī Pētera un Sholastikas ģimenē kā ceturtais un jaunākais bērns. Viņa tēvs bija Latvijas Satversmes sapulces loceklis, politiķis, sabiedriskais darbinieks un Rēzeknes apriņķa valdes priekšsēdētājs. Tāpēc viņu skāra padomju okupācijas varas represijas – izsūtījums Sibīrijā.

Z. Zadvinskis 1942. gadā pabeidza Rēzeknes ģimnāziju, bet iecerētās medicīnas studijas izjauca Otrā pasaules kara gaitas. 1944. gadā ģimene devās uz Kurzemi, vēlāk nonākot Dienvidvācijā Fišbahas latviešu bēgļu nometnē. 1946. gada pavasarī Z. Zadvinskis uzsāka medicīnas studijas Baltijas Universitātē Hamburgā, turpinot Vircburgas Universitātē. 1949. gada 5. jūnijā viņš salaulājās ar Paulīni Dzeni, un abi izceļoja uz ASV, kur ieradās 1950. gada maijā.

Sākumā viņiem bija jāstrādā rūpnīcās. Diemžēl ASV neieskaitīja studiju gadus Vācijā, tādēļ 1954. gadā Z. Zadvinskis atgriezās Vācijā, lai pabeigtu medicīnas studijas. ASV palika kundze ar diviem maziem dēliem. 1956. gadā viņš beidza medicīnas studijas Vircburgā un atgriezās pie ģimenes ASV.

Tad sākās ārsta darba gaitas, vispirms rezidentūra Detroitā, pēc tam kā internistam Grandrepidsā Blodgett Memorial un St. Mary’s and Mary Free Bed slimnīcā un terapeitam Blodgett Hospital School of Nursing ārstniecības iestādē. 1976. gadā dr. Zigfrīds Zadvinskis kļuva par Mičiganas Universitātes Medicīnas nodaļas asociēto profesoru, apmācot jaunos ārstus.

Ārsta darbs prasīja daudz, taču viņš guva plašu atzinību, un daudzo pacientu starpā bija arī bīskaps Jāzeps Rancāns, kuram viņš bijis galvenais konsultējošais ārsts. Ārsta darbu Z. Zadvinskis beidza 1995. gadā. Tomēr uz mūžu viņš palika saistīts ar nozari, jo bija vairāku ASV ārstu asociāciju biedrs un viens no aktīvākajiem Rietumos darbojošās Latviešu ārstu un zobārstu apvienības atbalstītājiem.

Grandrepidsā ģimene radīja sev pastāvīgu dzīvesvietu, ieguva savā īpašumā plašu un skaistu māju, te auga bērni, un te bija viens no Mičiganas latviešu katoļu centriem. Latviešu katoļu sabiedrībā dr. Z. Zadvinski cienīja kā vietējas draudzes vadītāju, kura aizbildniecībā ilgus gadus bija Grandrepidsas Aglonas dievmātes katoļu baznīca un sabiedriskais centrs. No 1977. līdz 1980. gadam viņš vadīja Amerikas Latviešu katoļu apvienību, no 1983. līdz 1985. gadam – Latviešu katoļu studentu apvienību Dzintars. Plašākā latviešu sabiedrībā viņa vārds saistīts ar ASV latviešu kopienas lauku īpašumu un vasaras vidusskolu Garezers, kur viņš daudzus gadus bija valdes priekšsēdētājs. Visas biedrības un organizācijas, kurās dr. Z. Zadvinskis kopā ar kundzi Paulīni darbojās un tās atbalstīja, nav iespējams uzskaitīt. Tomēr īpaši pieminams ir Latvijas Okupācijas muzejs, kuru dāsnāko 100 ziedotāju saimē ir Zadvinsku ģimene, kā arī Latvijas Nacionālā opera, Latvijas Katoļu baznīca. Par pašaizliedzīgo darbību dr. Zigfrīdam Zadvinskim 2003. gadā piešķīra Triju Zvaigžņu ordeņa zelta goda zīmi. Zīmīgi, ka viņa tēvs 1928. gadā saņēma šī paša apbalvojuma 4. šķiras ordeni.

Grandrepidsas vietējā avīze, pieminot aizgājēju, amerikāņu publikai norādīja: dr. Z. Zadvinskis pats izjutis, ka brīvība nav par velti, un tiem, kuriem tā dota, ir pienākums dalīties ar tās augļiem. Tādēļ palīdzības sniegšana cilvēkiem bija dr. Z. Zadvinska garās, bagātās un ražīgās dzīves paliekošā konstante.

Downloads

Published

2019-12-06

How to Cite

Labinskis, V. (2019). Dr. Zigfrīds Zadvinskis. Akadēmiskā Dzīve, 55, 134–135. https://doi.org/10.22364/adz.55.19

Issue

Section

In memoriam