Veselības aprūpe Latvijā: kāda ir ģeogrāfijas ietekme uz diasporas izvēli?

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22364/adz.56.05

Keywords:

migrācija, labklājība, sociālā apdrošināšana, ārstniecības pakalpojumi, transnacionālisms, sabiedrības veselība

Abstract

Pētījuma rezultāti liecina: iespējas veikt profilaktiskās apskates, saņemt speciālista un ģimenes ārsta konsultācijas veido ciešu saikni ar Latviju un veicina transnacionālu dzīvesveidu

Author Biography

Ieva Reine, Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūts

Ieva Reine, Dr. med., Mg. psych., Mg. sc. sal., ir Zviedrijas Sociālās apdrošināšanas aģentūras sociālās apdrošināšanas eksperte un analītiķe. Kopš doktora grāda iegūšanas sociālajā medicīnā un dzimtes studijās Ūmeo (Umeå) Universitātē Zviedrijā galvenokārt pētījusi cilvēku ar smagu invaliditāti labklājības un sociālās apdrošināšanas jautājumus. Bijusi arī ilggadēja asociētā pētniece Upsalas (­Uppsala) Universitātē, kur darbojusies par projekta vadītāju, vadošā pētniece un turpina lasīt lekcijas un vada maģistrantūras un doktorantūras studentu darbus. Iepriekšējie pētījumi ir bijuši saistīti ar dažādiem sabiedrības veselības aspektiem, piem., psihisko veselību un bezdarbnieku veselības uzvedības paradumiem pārejas posmā no pusaudža vecuma līdz brieduma gadiem, kā arī ar invaliditāti un labklājību, sociālās apdrošināšanas un drošības sistēmām, īpašu uzsvaru liekot uz dzimtes mijiedarbību ar individuāliem, sociāliem un strukturāliem faktoriem. Jaunākās profesionālās un pētniecības intereses ietver Eiropas sociālās apdrošināšanas sistēmu un tiesību aktu izpēti. Pašlaik ir Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta un Rīgas Stradiņa universitātes vadošā pētniece, nesen uzsākusi vadīt projektu par sabiedrības novecošanas jautājumiem Baltijas jūras reģiona valstīs. Vada arī Ziemeļvalstu diasporas izglītības un kultūras grupu. Ir ievērojama pieredze dažādu diasporas organizāciju vadībā, kas ļauj ar lielu izpratni atainot ārvalstīs dzīvojošo Latvijas valstspiederīgo dzīvesstāstus un pieredzes.

References

Chander, A. (2001) Diaspora Bonds. New York University Law Review, 76.

Directive 2011/24/EU of the European Parliament and of the Council of 9 March 2011 on the application of patients’ rights in cross-border healthcare. Latviski pieejams: https://ec.europa.eu/health/cross_border_care/overview_lv (30.09.2020.).

Dzenovska, D. (2012) Aizbraukšana un tukšums Latvijas laukos. Rīga : Biznesa augstskola Turība.

Goldmanis, M. (2015) Statistisko svaru dizains pētījumā Latvijas emigrantu kopienas. Mieriņa, I. (sast.) Latvijas emigrantu kopienas: cerību diaspora. Rīga : LU Filozofijas un socioloģijas institūts.

Hazans, M. (2016) Atgriešanās Latvijā: remigrantu aptaujas rezultāti. Rīga : LU Diasporas un migrācijas pētījumu centrs. https://www.diaspora.lu.lv/fileadmin/user_upload/lu_portal/projekti/diaspora/petijumi/Atgriesanas_Latvija_-_petijuma_zinojums.pdf (30.09.2020.).

Mieriņa, I. (2019) Kas mudina aizbraucējus atgriezties Latvijā: vai tikai ienākumu jautājums? Rīga : LU Diasporas un migrācijas pētījumu centrs. Pieejams: https://www.pkc.gov.lv/sites/default/files/inline-files/NAP%20prezentacija%20MIerina.pdf (30.09.2020.).

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) (2020) Latvijas valstspiederīgo personu skaits ārvalstīs (01.01.2020.). Pieejams: https://www.pmlp.gov.lv/lv/assets/PSAV_Aarvalstiis_Latvijas_VPD_2020.pdf (30.09.2020.).

Reine, I. (2020) Sociālās un veselības aprūpes līkloči: transnacionālisma izpausmes iespēju laikmetā. Referāts LU 78. starptautiskās zinātniskās konferences sesijā “Jaunās migrācijas formas: ko tās nozīmē migrācijas pētniecībai”. Rīga : LU Filozofijas un socioloģijas institūts.

Downloads

Published

2020-12-11

How to Cite

Reine, I. (2020). Veselības aprūpe Latvijā: kāda ir ģeogrāfijas ietekme uz diasporas izvēli?. Akadēmiskā Dzīve, 56, 56–61. https://doi.org/10.22364/adz.56.05